Skip to content
logo
Водне поло в Україні    Наша адреса: waterpolo@i.ua
 
Росія
     Окупант !!!

 

 

 

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Главная
Їх знають у всьому світі Версия для печати Отправить на e-mail
16.07.2014

vodne_polo_2.jpgЧерговий ювілей львівського спорту – 100 років водному поло

У Львові вже понад сто років тому відбувалося чимало цікавих спортивних подій, зокрема, раніше за інші регіони України розпочинався розвиток різних видів спорту. 14 липня 1894 року відбувся перший футбольний матч, 25 листопада 1894 року засновано Львівский шаховий клуб і проведено перший турнір за участю восьми учасників,  15 січня 1905 року – проведено перший хокейний поєдинок, 29 червня 1909 року – показові матчі жіночих команд з баскетболу. Вперше у Львові 26 липня 1914 року пройшов і показ нової гри з м’ячем на воді – водне поло, про що місцеві газети писали так:

Як повідомляє «Кур’єр Львовський» (№323 від 27 липня 1914 року) «В неділю, 26 липня,на ставах Пелчинських відбулися змагання з водного поло спортсменів ЛКС ( львівського клубу спортового) «Погонь». Вони поділилися на дві команди – на синіх та білих (кольори шапочок). Склади команд : перша (сині) – Сикала, Вуйціцький, Пшедпелський, Вітковський, Рейсс, Кухар-ІІІ (Владислав), Коляжовський, друга (білі) – Вірго, Каппер, Чермак, Нелькен, Марянек, Кухар-І (Тадеуш), Чабан. Суддя – Л. Воліш добре розбирався у правилах нової гри. Матч закінчився унічию – 1:1, а результат був встановлений уже у першому періоді. В подальшому намагання гравців закинути ще бодай один м’яч не були вдалими».

Подібна інформація появилася і в газеті «Слово Польське» за авторства спортивного журналіста Клосніка. Було заявлено, що наступний матч відбудеться у середині серпня.

Однак,  через два дні розпочалася І Світова війна, до водного поло у Львові повернулися аж  в середині 20-х років.

І ось через сто років У Львові знову ВЕЛИКЕ СВЯТО захоплюючого і престижного для нашого міста спорту – водного поло, яке принесло столиці Галичини стільки олімпійської слави, світових та європейських звитяг, що може поділитися з іншими. А вже імен: легендарних спортсменів і тренерів, що працюють у різних  куточках світу на всіх континентах й не злічити. 19 – 20 липня у нашому місті відбудеться святковий зліт усіх поколінь львівського водного поло, на яке запрошено всіх, хто тільки може прибути до рідного міста на зустріч. Спортивну сторону свята представляє розіграш Кубка України за участю 6 провідних команд, фінальний матч якого пройде у суботу. Здобувши цей приз, львівське «Динамо» зможе зробити дубль у ювілейному сезоні, адже кілька тижнів тому динамівці стали чемпіонами 2014 року. Впевнений, що трибуни басейну СКА не зможуть вмістити усіх бажаючих, які прийдуть подивитися не тільки кубкові поєдинки, але знову зустрітися з легендами водного поло. Це стане хвилюючою подією  і для сьогоднішнього покоління «Динамо» і для юних спортсменів, які тільки розпочали свій шлях і мріють продовжити славу Вадима Жмудського, Миколи Смирнова, Віктора Берендюги та багатьох інших, хто залишив по собі таку пам'ять.  Знаю, що Львівська федерація водного поло (М. Смирнов) та ватерпольний клуб «Динамо» (О. Свіщов) надзвичайно ретельно готуються до Свята – виходить книжка « 100 років львівського водного поло», телефільм про зірок минулого схвилює не одного учасника свята, розіслано запрошення у різні кінці світу. Львівське водне поло має ким і чим пишатися!

Іван Яремко, «Високий Замок»

  Дивіться сюжет телеканалу 24, починаючи з 34о-ї хвилини

Последнее обновление ( 27.10.2014 )