Skip to content
logo
Водне поло в Україні    Наша адреса: waterpolo@i.ua
 
Україна, це Європа.
Майбутнє України,
бути в Європі !!!
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Главная
"В Ужгороді обпеклись на власній помилці” Версия для печати Отправить на e-mail
20.05.2015
 dsc_4026.jpg 

З 11 по 16 травня 2015 року, у місті Ужгород, проходив чемпіонат України серед юнаків 2003 року народження та молодше. На жаль, стало відомо, що господарі змагань безвідповідально поставились до їх проведення - басейн в якому змагались діти не відповідав вимогам для їх проведення.

 Державний тренер збірної команди України з водного поло Віталій Лісун розповів журналісту сайту waterpolo.org.ua про те, з якими труднощами стикнулися в Ужгороді не лише гравці, але й судді.

- Розкажіть, будь ласка, які проблеми виникли з басейном в Ужгороді і чому так сталось?

- Проблеми виникли в останню мить. Команди повинні були грати в басейні «Aqua Rio-Park», але 6 травня, тобто за п'ять днів до початку змагань, стало відомо, що цей басейн готовий не буде. В ньому воду замінили, але з якихось причин не встигали довести її до потрібної температури.

- А перенести змагання часу вже не було?

- Можливо змагання потрібно було перенести, але за п'ять днів у багатьох команд вже були на руках білети. Наприклад, один квиток з Дніпропетровська обходиться в 700 гривень, а звідти їхали дві команди, це тільки спортсменів 30 осіб. Втрата коштів у такому випадку була б колосальною. Загалом виникла патова ситуація. Якби ми перенесли змагання на інший час, то отримали б меншу кількість команд. Потрібно враховувати те, що багато з них бюджетні і їм складно перекидати кошти на майбутнє. І це могло бути вже не 12 команд, а 8, або навіть менше. Найдорожчі білети у гравців з Дніпропетровська і Харкова, а з цих двох областей ми чекали 6 команд. Тому вирішили проводити змагання в Ужгороді і не переносити їх в часі.

- Проте в новому басейні виникли труднощі іншого характеру.

- Так, глибина води була недостатньою для проведення гри. Мілка частина басейну відчутна особливо серед команд, які на горі турнірної таблиці, хлопці там крупніші.  Не просто судити гру на мілині було і суддям. Багато з них стикнулись з такою ситуацією вперше. Справді, там було складно грати, але все ж таки ми провели змагання в тих умовах, які були.

- Які вимоги до глибини басейнів?

- Згідно правил змагань, глибина повинна бути не менше 1.80 м. Але враховуючи, що це діти, тобто молодший вік і юнаки, то можна говорити і про допустиму глибину -  1.60 м.

- А якою була глибина басейну в Ужгороді?

- Якщо я не помиляюся - 1.20 м. Але вона точно не була 1.60 м., а набагато нижче.

- Як порушення стандартів вплинуло на результати, можливо на здоров'я гравців?

- На здоров'ї це ніяк не відобразилося, дещо вплинуло на гру, але не суттєво. Складалася ситуація, коли діти просто не знали, що їм робити, бо вони не звикли грати на мілкому місці. По-друге, виникали спірні моменти в суддівстві, бо ж в правилах не написано, як судити на мілині. Вже по ходу гри ми викликали суддів і давали їм роз'яснення. Дуже складно було працювати в таких умовах, як командам, так і суддям.

- Чи будуть зроблені висновки з цієї ситуації?

- Керівникам Федерації потрібно буде все це добре обміркувати. По-перше, як посилити контроль за такими речами, а потім випрацювати методику, щоб не допускати подібних ситуацій на майбутнє. Вважаю, що необхідно виробити єдину стратегію - якщо басейн не відповідає вимогам, навіть, коли це стало відомо за день, то змагання треба просто переносити. В Ужгороді обпеклись на власній помилці. Тому, якщо проводити змагання, то лише за стандартами.

- Змагання в Ужгороді будуть визнані дійсними?

- Так, вони будуть визнані. Але така ситуація у нас вперше. Діти повинні вчитися грати за нормальних умов.  Басейн для змагань має відповідати стандартам. Окрім цього виникає питання по суддівству. Яким чином судити спірні моменти, що виникають досить часто під час гри на мілкому місці?

 

спілкувалася Олена Толстая

Последнее обновление ( 04.06.2015 )